Kinderboek helpt bij gesprek over armoede

In Den Haag wonen minstens 20.000 kinderen die opgroeien in armoede. Vaak een lastig onderwerp om over te praten. Om hierbij te helpen, is het kinderboek 'De schoen van 10 miljoen' geschreven. De verhalen in dit boek zijn geïnspireerd op gesprekken met Haagse gezinnen. Tijdens Wereldarmoededag op 17 oktober werd er uit het boek voorgelezen aan basisschoolleerlingen in Den Haag.

Kinderen in de klas

Fred Dukel, algemeen directeur van SZW, is trots is dat wij vanuit de gemeente Den Haag en Schuldenlab070 mede grondlegger zijn geweest voor de totstandkoming van dit boek.  

Laat dit boek het begin zijn van een gesprek. Om begrip te creëren voor elkaars situatie. Om rekening te houden met elkaar. Om inzichten te krijgen wat armoede met iemand doet. Want er rust namelijk nog steeds een taboe op armoede.
- Fred Dukel -

'Het voeden van het maatschappelijk debat is daarom essentieel. We moeten de cirkel doorbreken en samen op zoek gaan naar oplossingen om armoede tegen te gaan, zodat kinderen zonder financiële zorgen door het leven kunnen gaan en kunnen meedoen. Vanuit de gemeente Den Haag willen we met dit boek bijdragen aan deze gesprekken en een schuldenzorgenvrij Den Haag', aldus Fred.

Carola Schouten leest voor

Speciaal op Wereldarmoede dag kwam Carola Schouten, minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, voorlezen aan de kinderen van groep 4 op De la Reyschool. Ook Mariëlle Vavier, wethouder van Armoede, Inclusie en Volksgezondheid, las voor uit het boek. Na afloop kregen alle kinderen een exemplaar.

Hulpmiddel bij gesprek over armoede

Elke basisschool in Den Haag krijgt 10 boeken. Het doel van dit boek is om het taboe over armoede te doorbreken. Met behulp van de verhalen in het boek wordt dit onderwerp op school, in de familie en in de samenleving bespreekbaar gemaakt.

Als er continu geldzorgen zijn, heeft dat grote impact op het hele gezin. Dus ook op kinderen. Ze voelen zich buitengesloten, hebben stress of schamen zich voor de situatie thuis. Gevoelens die kinderen dagelijks mee naar school nemen, maar waar niet over gepraat wordt. Dit boek geeft scholen een handvat om het er juist wel over te hebben in de klas.
-  minister Carola Schouten -

Wereldarmoededag

Tijdens Wereldarmoededag op 17 oktober vroegen de Gemeente Den Haag, SchuldenlabNL, Schuldenlab070, Leergeld Den Haag en ROSE stories via het boek aandacht voor dit belangrijke onderwerp.

Download het persbericht

Download de lesbrief "De schoen van 10 miljoen"

lesbrief