Hulp voor reclasseringscliënten en (ex)gedetineerden
Schuldenvrij terug in de maatschappij: dat is waar reclasseringscliënten en ex-gedetineerden bij gebaat zijn. Het vergroot hun kansen op een succesvolle re-integratie en participatie in de maatschappij.

De helft tot twee derde van de reclasseringscliënten heeft problematische schulden. Vaak heeft het delict met de schuld te maken. De stress die de schuld met zich meebrengt is meestal zo groot dat de cliënt geen ruimte heeft om in een reclasseringstraject te werken aan gedragsverandering.
Reclasseringswerkers aan de andere kant, zijn gemotiveerd om schulden bij cliënten aan te pakken, maar worden in de praktijk geconfronteerd met beperkte middelen en gebrekkige ketensamenwerking. Het systeem van schuldenaanpak is complex voor deze doelgroep.
Vanwege hoge toegangsdrempels, verblijf in detentie en omdat maar al te vaak een inkomen ontbreekt, is het doorverwijzen van cliënten naar gemeentelijke schuldhulpverlening meestal geen oplossing. Tegelijkertijd is het voor de gemeentelijke schuldhulpverlening lastig om in het contact met een reclassering-cliënt het juiste moment te vinden om te kunnen ingrijpen; het ontbreekt hier vaak aan kennis van de leefsituatie en -omstandigheden van de cliënten.
In de pilot ‘Schuldenvrij terug in de maatschappij’ werkt reclassering samen met gemeentelijke professionals. Er is een duidelijk werkproces afgesproken om deze groep cliënten snel te kunnen helpen. Snelheid verlaagt de kans op recidive en vergroot de kans op succesvolle re-integratie. De samenwerking leidt tot een snellere toegang tot de schuldhulpverlening en vergroot uiteindelijk de zelfredzaamheid van deze groep.
Bij vijftig cliënten wordt allereerst de schuldensituatie in kaart gebracht.\. Een intake met de cliënt vindt plaats waarbij de reclasseringswerker aanschuift. Na de intake komt de gemeentelijke schuldregelaar in beeld. Deze doet een betaalvoorstel aan schuldeisers.
Schuldenvrij terug in de maatschappij in het kort:
- Reclassering cliënten met schulden krijgen snelle begeleiding zodat de kans op een succesvolle re-integratie groter wordt.
- Nadat de schuldensituatie tijdens detentie in kaart is gebracht, gaan reclassering en de gemeente Den Haag hier samen mee aan de slag als de gedetineerde vrij komt.
- Schulden worden waar mogelijk via een gemeentelijk saneringskrediet afgelost: de gemeente koopt de schuldeisers af en de schuldenaar heeft alleen nog de gemeente als schuldeiser. Daarbij kan de persoon in kwestie gebruikmaken van een collectieve schuldenregeling.
Voor wie?
Schuldenvrij terug in de maatschappij is bedoeld voor cliënten van de reclassering en voor (ex)gedetineerden.