Schuldenvrij terug in de maatschappij en schuldenvrij uit detentie
Mensen die in aanraking zijn gekomen met politie of justitie en een straf opgelegd krijgen, hebben ook vaak financiële problemen. Gedragsverandering door toezicht van Reclassering Nederland kan significant minder succesvol zijn door schuldenproblematiek.
De reclassering biedt deze burgers integrale begeleiding op alle leefdomeinen. De doelstelling van de pilot is te toetsen of het combineren van de huidige aanpak van de reclassering met de integrale schuldenaanpak van Collectief Schuldregelen, en betere ketensamenwerking met de gemeente en vrijwilligersorganisatie de Volharding, leidt tot een beter perspectief op een toekomst zonder schulden van Haagse reclasseringscliënten. Dit vergroot de kans op een succesvolle re-integratie en verlaagt de kans op recidive. De pilot heeft een omvang van 50 cliënten.
In juli 2019 is Schuldenlab070 in samenwerking met Reclassering Nederland de pilot Schuldenvrij terug in de maatschappij gestart. Om niet alleen mensen met een toezicht nieuw perspectief te kunnen bieden, maar ook mensen die in detentie zitten, wilden Schuldenlab070 (waar Reclassering NL en Gemeente Den Haag partners van zijn) en de P.I. Alphen de pilot Schuldenvrij terug in de maatschappij uitbreiden met de pilot ‘Schuldenvrij uit detentie’. Op deze manier kunnen meer mensen geholpen worden dan in de oorspronkelijke pilot, namelijk ook de groep gedetineerden. Hierbij zal ook samengewerkt worden met de Volharding en Bureau Nazorg (gemeente Den Haag). De pilot heeft een omvang van 50 cliënten. Daarnaast wordt onderzocht of er verschil zit in aanpak, output en outcome tussen de twee doelgroepen.
Huidige stand van zaken:
- Schuldenvrij terug in de maatschappij: 51 aanmeldingen, 7 cliënten uitgevallen.
- Schuldenvrij uit detentie is op 1 oktober 2020 gestart: 2 aanmeldingen.
- Op 30 oktober 2020 stond een online werkbezoek gepland van de directeur Sanctietoepassing en Jeugd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.
- In Q1 van 2021 zal er een bijeenkomst plaats gaan vinden gericht op het proces en de onderlinge samenwerking.
Dit project is in samenwerking met
Gemeente Den Haag, Reclassering Nederland, Society Impact
Projectleider
Anoeradha Hardin-Jarbandhan
Doelgroep
Cliënten van de Reclassering