Collectief Schuldregelen - Minder rompslomp, sneller duidelijkheid
Collectief Schuldregelen verkort de doorlooptijd van schuldhulpverlening. In plaats van voor elk schuldendossier nieuwe afspraken te maken, vindt een collectieve afhandeling van schulden plaats. Dat levert een enorme besparing aan arbeidsuren op. De klant heeft bovendien eerder schuldenrust.

Collectief Schuldregelen is in 2019 als pilot gestart op initiatief van de gemeente Den Haag, Schuldenlab070 en een aantal publieke en private partners. De pilot was een reactie op het ingewikkelde proces van schuldhulpverlening. Dat maakte dat de doorlooptijd van een gemiddeld dossier 55 weken duurde en de uitval van klanten hoog was.
In plaats van voor elk schuldendossier nieuwe afspraken te moeten maken, vindt bij collectief schuldregelen een collectieve afhandeling van de schulden plaats. Dat levert alle partijen iets op, leert de ervaring. Zo dalen de administratieve lasten en uitvoeringskosten, voor zowel de gemeente als de schuldeisers. En de klant zelf heeft sneller duidelijkheid en ervaart minder stress.
De gemeente gebruikt de ‘gewonnen’ tijd om meer mensen financieel zelfredzaam te maken. Via financiële coaching bijvoorbeeld. Zo experimenteert Den Haag met de Buddy App voor diegenen die na het schuldhulptraject nog wat extra ondersteuning nodig hebben.
Collectief schuldregelen in het kort
- Deelnemende schuldeisers krijgen periodiek de aanmelding van nieuwe klanten via een overzicht binnen. Zij gaan op voorhand akkoord met het voorstel dat schuldregelaars hen per individueel geval later gaan doen.
- Het resultaat is minder administratieve rompslomp en daardoor een forse reductie van de arbeidsuren, een snellere doorloop en minder stress voor mensen met schulden.
Voor wie?
Collectief Schuldregelen is voor burgers met schulden die in een schuldhulpverleningstraject zitten.
Sinds januari 2020 maakt Collectief Schuldregelen onderdeel uit van de reguliere dienstverlening van de gemeente Den Haag. Ook is het project landelijk opgeschaald via SchuldenlabNL. Een landelijk team maakt daarvoor afspraken met landelijke schuldeisende partijen voor alle participerende gemeenten.