Sociaal Hospitaal (SOHOS)
Met het project Sociaal Hospitaal hielpen we Haagse gezinnen met het oplossen van hun problemen. In het project optimaliseren we zorg en ondersteuning, betrekken we het gezin en is een maatschappelijke kosten-batenanalyse het startpunt.

In Den Haag wonen 3.200 gezinnen met problemen op meerdere leefdomeinen. De maatschappelijke kosten van een multiprobleemgezin zijn gemiddeld €104.000,- per jaar terwijl veel gezinnen door de gefragmenteerde inzet geen beter perspectief krijgen. De mensen van Sociaal Hospitaal maken samen met de gezinnen een maatwerkplan waarmee de gezinnen effectiever geholpen worden. Sociaal Hospitaal is een initiatief van het Instituut voor Publieke Waarden.
Het wordt gefinancierd door een Health Impact Bond. Dit is een ‘pay for success’-contract waarbij een private investeerder – in dit geval zorgverzekeraar CZ – het project financiert en de uitvoerende ondernemer wordt afgerekend op het behalen van vooraf vastgestelde resultaten. Als deze resultaten worden behaald, betaalt de gemeente Den Haag CZ met een bescheiden rendement terug vanuit de gerealiseerde besparingen. Deze besparingen zijn aanmerkelijk hoger dan de investering. Een voorlopige doorkijk naar de eerste 50 cases voorspelden een maatschappelijke opbrengst van ongeveer 1,3 miljoen in het eerste jaar na interventie. Een update van de resultaten van januari 2020 bevestigde de maatschappelijke meerwaarde. Deze aanpak werd stapsgewijs geïntegreerd in de dienstverlening van de gemeente Den Haag.
Huidige stand van zaken
Sociaal Hospitaal kent twee lijnen; het lopende project en de opschaling binnen de gemeente. Deze is succesvol afgerond in oktober 2020. Daarnaast is een opschaling van 200 huishoudens in Den Haag vormgegeven. Aan deze opschaling werd met zes teams van de gemeente Den Haag gewerkt. De medewerkers van Sociaal Hospitaal verzorgden een opleiding op operationeel, tactisch en strategisch niveau. Deze opschaling vindt niet meer plaats vanuit het Schuldenlab070.
De inzichten en behaalde resultaten van de ‘doorbraakmethode’ en het belang van verdere borging van deze aanpak stonden centraal tijdens de themadag Schuldenlab070 presenteert… in de praktijk op 13 oktober jl.
Een vervolg wordt vormgegeven door de methode van Sociaal Hospitaal verder in te bedden in teams binnen de gemeentelijke organisatie. Dat is de Doorbraakmethode. Die garandeert voorspelbaarheid, navolgbaarheid en betrouwbaarheid van het proces.
Na 150 huishoudens in Den Haag is het tijd om nog meer Haagse multiprobleemhuishoudens op die manier te helpen. En nog veel meer huishoudens die niet binnen die definitie passen, maar waarin onbedoelde bureaucratische effecten net zo tot onhandige uitkomsten leiden. Door de Doorbraakmethode laagdrempelig beschikbaar te maken voor Haagse professionals willen we nog veel meer huishoudens bereiken met maatwerk. Het is tijd voor een nieuwe standaard voor maatwerk. Die door iedereen gehanteerd kan worden die met mensen werkt. Er is een grote behoefte aan een standaard in situaties die van de standaard afwijken. Om maatwerk te kunnen leveren. Binnen de ruimte die wetten en regels geven. Op een manier die niet alleen goed is achter individuele voordeuren, maar ook helder uit te leggen is aan andere inwoners.
Meer weten?
Werkt u bij een gemeente en bent u geïnteresseerd in het implementeren van de Doorbraakmethode? Meer informatie kunt u vinden op: www.schuldenlab.nl.
e? Meer inforrmatie kunt u vinden op: www.schuldenlab.nl.