Zuid west Thuis best: Samen zorgenvrij wonen!
Schuldenproblematiek overheerst het dagelijks leven. Daar komt bovenop dat schulden vaak niet de enige problemen zijn voor mensen. Een combinatie van schulden, verslaving, het gebrek aan inkomen en/of werk zorgt ervoor dat iemand verstrikt kan raken in een web van multiproblematiek.

In Den Haag Zuidwest zijn er veel mensen die gevangen zitten in dit web. In de pilot Zuid West, Thuis Best willen we deze mensen als collectief versterken. Mensen die dat nodig hebben ontvangen snel de juiste hulp. Samen zoeken we voor hen naar een doorbraak. Daarnaast zetten we ons in om in de straat een community te maken, waarin mensen elkaar helpen. Onze ambitie voor straten in Zuidwest is: samen zorgenvrij wonen! Daarbij staan de volgende uitgangspunten centraal:
- Het schulden(zorgen)vrij krijgen van de bewoners.
- Het aanpakken van meer dan alleen schulden. Ook op bijvoorbeeld de leefgebieden zorg, welzijn, werk, armoede en veiligheid zal er ingezet worden op verbetering.
- Het bouwen van een community in de vorm van een zelf ondersteunend netwerk van bewoners, waar mensen elkaar kunnen vinden, elkaar kunnen ondersteunen en helpen.
- Het bewerkstelligen van een blijvend, duurzaam perspectief voor bewoners en de straat.
Het uiteindelijke doel is het ontwerpen van een methodiek die werkt voor meerdere locaties in Den Haag. Als we één straat waarin multiproblematiek voorkomt gelukkiger kunnen maken en nieuw perspectief kunnen geven, dan kunnen we dat ook voor meerdere straten, wooncomplexen of wijken! De methodiek in Zuid West, Thuis Best willen we dus zo ontwerpen dat het opgeschaald en uitgebreid kan worden.
Huidige stand van zaken
De Stichting Lief en Leedstraten heeft de straat geadopteerd als Lief en Leedstraat. Er zijn een aantal acties geweest. Zo heeft de stichting hun bloemetjesactie gehouden en is er contact gelegd met de bewoners. Onder de bewoners is een gangmaker gevonden die het beheer heeft over het lief en leedpotje en die de oren en ogen is van de straat. Daarnaast is er een straatcoach gestart die een paar keer per week in de straat aanwezig is. Met diverse partners gaan we onderzoeken hoe we het verschil kunnen gaan maken voor de bewoners van de Coevordenstraat. Stichting Lief en Leedstraten, Sociaal Hospitaal, HaagWonen, Schuldenlab070 en de Erasmus Universiteit werken hierin samen. Loopt de pilot goed? Dan gaan we het project verder opschalen.