SOHOS - Geen confectie maar maatwerk
De maatschappelijke kosten van een multiprobleemhuishouden zijn gemiddeld 104.000 euro per jaar. Sociaal Hospitaal (SOHOS), een Health Impact Bond van de gemeente Den Haag en Society Impact, met zorgverzekeraar CZ en het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) als partners, zetten daar een kostenbesparende maatwerkaanpak tegenover.
Per gezin wordt eerst vastgesteld wat het gewenste toekomstperspectief is. Vervolgens volgt een inventarisatie welke problemen er opgelost moeten worden om daar te komen, en welke doorbraak er nodig is. Zo kan het de ene keer nodig zijn om eerst schulden af te lossen, de andere keer maakt het regelen van een woning het verschil. Als de kosten van de noodzakelijke ‘doorbraak’ uitlegbaar zijn en het gezin aangeeft daar echt mee geholpen te zijn, treedt de maatwerkaanpak van SOHOS in werking.
Via deze werkwijze heeft SOHOS 150 Haagse multiprobleemgezinnen een nieuw perspectief gegeven. Bovendien heeft dit de samenleving een besparing opgeleverd van maar liefst 3.081.580 euro: een directe besparing van 6.597 euro per gezin in het eerste jaar na de doorbraak en nog eens 13.945 euro per casus aan maatschappelijke kosten die op korte termijn voorkomen zijn. Geld dat dankzij de SOHOS-aanpak niet uitgegeven hoefde te worden.
SOHOS in het kort
- De aanpak biedt maatwerk voor inwoners die dat nodig hebben, ook als dat ingaat tegen bureaucratische routines. Maatwerk wordt gezien als een vorm van gelegitimeerde willekeur.
- Daarbij wordt gebruikgemaakt van de Doorbraakmethode. De volgende zes stappen worden doorlopen:
- Situatieschets (wat is er precies aan de hand?)
- Toekomstperspectief (waar wil iemand naartoe?)
- Overzicht (wat is er nodig om dat toekomstperspectief te bereiken?)
- Doorbraak (welk maatwerk is er nodig?)
- Onderbouwing (waarom is dit een goed idee?)
- Actieplan (wie doet wat om de doorbraak te realiseren?).
Voor wie?
SOHOS is speciaal bedoeld voor die Haagse huishoudens waar problemen op meerdere terreinen tegelijk spelen, ook wel multiprobleemgezinnen genoemd.
Partners over SOHOS
CZ heeft van begin af aan veel vertrouwen gehad in de SOHOS-aanpak en de Doorbraakmethode van IPW. Toen de vraag uit Den Haag kwam of wij in een pilot wilden investeren, hebben wij ‘ja’ gezegd. De verwachtingen die wij hadden zijn uitgekomen.
Arno van Son, lid Raad van Bestuur CZ Groep
SOHOS laat zien dat we anders naar casuïstiek moeten kijken. Kan niet bestaat niet. En mag niet bestaat al helemaal niet. Dan blijkt dat in het sociaal domein maatwerk uiteindelijk goedkoper uitpakt.
Eelke Blokker, Instituut voor Publieke Waarden