Jongeren Perspectief Fonds (JPF) - Focus op de toekomst, niet op de schulden
Het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) helpt jongeren die door schulden in de problemen zijn gekomen. Deelnemers worden zo snel mogelijk schulden(zorgen)vrij gemaakt. Zo ontstaat er ruimte om aan de slag te gaan met een perspectiefplan op maat.

Belangrijk vertrekpunt is dat het JPF niet naar de schuld kijkt, maar naar de toekomst van jongeren. Via een zogenaamd saneringskrediet stelt het JPF de deelnemers in staat om hun schulden snel af te betalen. Vervolgens gaat de jongere, met hulp van het JPF, aan de slag met een plan voor de toekomst. Met concrete doelen om aan te gaan werken. De jongere kan (een deel van) de schuld terugbetalen in geld of in werktijd, bijvoorbeeld via een (maatschappelijke) stage.
Financiering van het JPF vindt plaats via een publiek-private samenwerking. Zo betalen maatschappelijke partijen die van deze aanpak profiteren, zoals de gemeente, een deel van hun besparing terug aan het fonds. Ook schuldeisers doen een jaarlijkse bijdrage aan het fonds. Op die manier komt het uitgeleende geld telkens weer terug en komt ook steeds opnieuw beschikbaar voor nieuwe leningen.
JPF in het kort
- Via een saneringskrediet worden alle schulden van de deelnemer direct afbetaald. Dat zorgt voor rust en ruimte om na te denken over de toekomst.
- •Zodra de schulden zijn afbetaald maakt de jongere een perspectiefplan. Daar gaat de jongere met hulp van een trajectbegeleider mee aan de slag.
- In ruil voor het aflossen van de schulden levert de deelnemer een afgesproken tegenprestatie (op school, via werk of een stage).
- Een traject duurt twee jaar. Zelfredzaamheid is belangrijker dan snelheid. De jongere blijft zelf nadrukkelijk eigenaar van zijn eigen proces, groei en perspectiefplan.
- Financiering vindt plaats via een publiek-private samenwerking.
Voor wie?
Het JPF is er speciaal voor jongeren tussen 18 en 28 jaar die door schulden vastlopen en geen toegang hebben tot reguliere schuldhulpverlening.
Partners over het JPF
Wie jong is moet zich kunnen richten op de toekomst. Stress vanwege schulden helpt daar niet bij. Doel is niet alleen om deelnemers ut de schulden te helpen, maar ook ze weer te laten nadenken over die toekomst, en daarin stappen te zetten. Dat vinden wij heel waardevol.
Kirsten Ottens (ING)
Bijzonder is dat dit niet zomaar een interventie is, maar een traject van twee jaar. Jongeren worden echt beetgepakt en vastgehouden, voor een langere tijd. Dat maakt de aanpak duurzaam.
Milou Nipshagen (Aegon)