Schulden en Vrouwenopvang - Plan voor nieuw toekomstperspectief
In Den Haag komen gemiddeld tweehonderd vrouwen per jaar, vaak met hun kinderen, in de vrouwenopvang terecht. Naar schatting de helft van deze vrouwen kampt met schulden. Dat belemmert hun herstel. De pilot ‘Schulden en Vrouwenopvang’ richt zich op de aanpak van hun schulden zodat er ruimte ontstaat voor een nieuw toekomstperspectief.
‘Schulden en Vrouwenopvang’ is een samenwerkingsproject van Stichting Perspektief, Instituut voor Publieke Waarden en Schuldenlab070. Stichting Perspektief richt zich daarbij in de eerste plaats op de veiligheid en het psychisch en emotioneel herstel van de vrouwen. Het is belangrijk dat de vrouwen ruimte krijgen om na te denken over een nieuw toekomstperspectief. Maar dan moet eerst de schuldenproblematiek waar zij mee worstelen worden opgelost.
De oorzaken van financiële problemen bij vrouwen in de opvang zijn divers. Dit vertraagt een versnelde aanpak op financieel herstel. Vaak zijn de vrouwen laagopgeleid en hebben ze weinig of geen inkomen.
In de pilot wordt, gedurende een jaar, voor veertig vrouwen een perspectiefplan opgesteld, gericht op een schuldenzorgvrije toekomst waarmee zij kunnen uitstromen uit de opvang. Daar waar dat nodig én gewenst is, wordt ook voor de (ex)partner van de vrouw een perspectiefplan opgesteld omdat beide situaties invloed kunnen hebben op elkaar.
Het doel is om de veertig vrouwen schuldenzorgenvrij en met een perspectief op essentiële levensgebieden als huisvesting, scholing, werk en kinderopvang uit te laten stromen.
Schulden en Vrouwenopvang in het kort
- Schulden en Vrouwenopvang helpt vrouwen die door acute dreiging in de opvang zijn geraakt met hun schuldenproblematiek zodat ze zich kunnen focussen op hun toekomst.
- De vrouwen stromen na zes maanden schuldenvrij én met een toekomstperspectief uit.
Voor wie?
Schulden en Vrouwenopvang is bedoeld voor vrouwen die door acute dreiging van huiselijk geweld in een van de opvanglocaties terechtkomen én daarbij een schuldenproblematiek hebben.
Ambities
De ambitie is niet alleen om veertig perspectiefplannen op te stellen. Ook staat het onderzoek centraal naar wat de collectieve behoeften zijn van de desbetreffende vrouwen en wat de knelpunten zijn waar zij tegenaan lopen. Dit is input voor Femca, een initiatief van Society Impact en Schuldenlab070, dat een coalitie gaat mobiliseren van publiek-private partijen die doorbraken realiseren voor vrouwen zodat ze schuldenzorgvrij kunnen werken aan hun toekomst. Het herkennen en benoemen van collectieve behoeften biedt Femca de kans om hier op grote schaal (landelijk) mogelijke oplossingen voor te bedenken.