Generatiearmoede
Hoe kan het dat armoede van generatie op generatie wordt doorgegeven? Hoe zorgen we ervoor dat financiële achterstand van ouders niet langer de kansengelijkheid van henzelf en hun kinderen in de weg zit? Schuldenlab070 en Society Impact zijn samen op zoek naar een systeemdoorbraak om generatiearmoede in Den Haag een halt toe te roepen.

Tijdens drie digitale kennissessies heeft het kernteam van Schuldenlab070 met professionals uit het veld inzichten verzameld over het verschijnsel generatiearmoede en zoekrichtingen om dat aan te pakken. Achtereenvolgens stonden de volgende vragen centraal: wat is generatiearmoede, hoe ziet dat eruit in Den Haag en hoe zorgen we voor een systeemdoorbraak?
Deze sessies hebben geleid tot zes geformuleerde inzichten en drie kansrijke zoekrichtingen die in een vervolgtraject kunnen worden meegenomen. Zo is het belangrijk om een heldere scope te kiezen voor een mogelijke pilot. Generatiearmoede is namelijk een complex vraagstuk en het risico bestaat dat er anders over te veel verschillende oplossingsrichtingen wordt nagedacht. Ook kan de pilot baat hebben bij het vergroten van digitale vaardigheden voor zowel ouder(s) als kind. Ten slotte is van belang om de pilot publiek-privaat in te richten, zodat er en aanpak kan worden gefaciliteerd die financieel hout snijdt én duurzaam is.
De resultaten van de drie kennissessies zijn vastgelegd in een eindrapport, met als titel: ‘Van Compenseren naar Investeren - Een verkenning van generatiearmoede in Den Haag (november 2021).
Generatiearmoede in het kort
- Tijdens drie kennissessies heeft Schuldenlab070 het onderwerp generatiearmoede in de Haagse context verkend. Dat heeft geleid tot zes inzichten en drie zoekrichtingen die van belang zijn voor een mogelijke pilot als vervolg.
- Een van de inzichten is dat meritocratie zowel de bron als de oplossing is van generatiearmoede. Andere inzichten zijn onder meer dat het belangrijk is om in te spelen op de behoeftes van de doelgroep zelf, om te investeren in het toekomstperspectief van de doelgroep en dat onderwijsinstellingen een belangrijke bijdrage kunnen leveren in de aanpak van generatiearmoede door na te denken over hoe eigenwaarde van kinderen gestimuleerd kan worden.
- Doel is de inzichten en zoekrichtingen om te zetten in een pilot en zo door middel van publiek-private samenwerking tot innovatieve oplossingen te komen.
Voor wie?
Generatiearmoede richt zich special op het gezin. Doel is te voorkomen dat armoede van generatie op generatie wordt doorgegeven.
Ambities
Op basis van zes geformuleerde inzichten en drie zoekrichtingen is de ambitie een pilot op te gaan zetten. Inzet is het bestaande partnerverband uit te breiden. Denkbaar is een samenwerking met onder andere onderwijspartners als de PO-raad, de VO-raad, de Gelijke Kansen Alliantie en partijen zoals DUO en UWV.